אחסון פירות וירקות
אם הצטרכתם לפנות מהמקרר או מהמזווה פירות או ירקות שנרקבו טרם זמנם וכעת אתם רוצים לדעת מהי הדרך הנכונה להאריך את חיי המדף שלהם – הגעתם למקום הנכון. במאמר זה נציג עבורכם מידע על אחסון פירות וירקות נפוצים, ועוד כמה טיפים בנושא שיהפכו את החיים שלכם לקלים יותר.
אחסון ירקות
- תפוח אדמה – תפוחי אדמה כדאי לכם לאחסן במקום חשוך וקריר, אך מחוץ למקרר. כדאי להרחיק אותם מבצלים ומתפוחי עץ, שכן אלו משחררים אתילן (גז שמאיץ תהליכי הבשלה בפירות ובירקות) שיכול לגרום לתפודים להנביט. יש להניח אותם במקום מאוורר, וניתן להכניס אותם לשקיות אוכל מנייר, אך לא בשקיות ניילון שהן אטומות.
- בצל יבש – כדי שהבצל ישרוד ימים ארוכים כדאי לשמור אותו במקום מאוורר, פתוח ואפלולי בטמפרטורת החדר. תוכלו לשים אותו עם השום בסלסילה, אך לא עם תפוחי האדמה, כפי שכבר ציינו.
- שום – גם את השום יש לאחסן בטמפרטורת החדר בסלסילה או מקום מאוורר ופתוח. כאמור, אפשר לשים אותו ליד הבצל. את הקליפה היבשה של השום לא כדאי להסיר לפני השימוש, משום שהיא שומרת עליו טוב יותר.
- חסה – את החסה יש לשמור במקרר בשקית מחוררת, או בשקית שבה היא נקנתה בסופר. כדאי לא להפריד את העלים ולשטוף אותם לפני שאתם מכניסים אותם למקרר, אלא לעשות זאת לפני השימוש. אם בכל זאת תרצו לשטוף את החסה, תוכלו לעשות זאת לאחר ההפרדה לעלים אך הקפידו ליבשה היטב, ולהניח אותה עם נייר סופג בקופסה אטומה. את החסה כדאי להרחיק מתפוחי עץ ומשאר פירות וירקות המפרישים אתילן.
- מלפפון – מלפפונים רגישים יחסית לקור ויכולים להתקלקל כאשר משאירים אותם במקרר עם מעלות נמוכות מדי במשך ימים ארוכים. ולכן, כדי ליהנות ממלפפונים טריים וטעימים כדאי לא להשאיר אותם לזמן ממושך במקרר. אם כן, אפשר להניח אותם במגירת הירקות, ולפני האחסון כדאי להסיר מהם את הפרח הקטן בקצה שלהם.
- עגבנייה – גם העגבנייה רגישה לקור ויכולה להיפגע ממנו ולהפוך לרכרוכית. ולכן, בימי החורף הקרים תוכלו לאחסן את העגבניות מחוץ למקרר. בקיץ אפשר לארוז בשקית או להניח במגירת הירקות במקרר. אם העגבניות ירוקות ולא בשלות, אפשר להשאיר אותן מחוץ למקרר עד להבשלה.
- גזר – כדי להאריך את חיי המדף של הירק הכתום הזה כדאי להסיר את העלים שלו לגמרי, משום שהם מושכים לחות. כשמשאירים את הקליפה ומאחסנים את הגזרים בשקית ניילון (שקיות הניילון של ניקול עם קשירה יכולות להתאים לזה כמו גם לשימושים נוספים) במקרר, הם יכולים להישמר מצוין במשך שבועיים.
- סלרי – אם רוצים לשמור על הקראנצ'יות של הסלרי ועל הרעננות של העלים, כדאי שתשמרו אותו במקרר בתוך שקית ניילון רגילה. שיטה נוספת לאחסון היא עיטוף הסלרי בנייר אלומיניום ואחסון בשקית ניילון.
- כוסברה, פטרוזיליה וכדומה – אם אתם רוצים ליהנות מירק טרי ורענן, מומלץ לעטוף אותו בנייר אלומיניום היטב ולהניח בשקית במקרר. יש כאלה שמעדיפים לעטוף אותו במגבת מטבח ולהניח בקופסה סגורה. בכל מקרה לא משנה באיזו דרך תבחרו, חשוב לא להרטיב או לשטוף את הירק לפני שאתם מאחסנים אותו, אלא רק לפני השימוש.
- חציל – לא רצוי לאחסן את החצילים יותר משלושה ימים במקרר, משום שהם רגישים יותר לקור. בימי החורף הקרים תוכלו להניח אותם מחוץ למקרר, ובקיץ ניתן לאחסן בקירור כשהם עטופים בנייר סופג בתוך שקית מחוררת או שאינה אטומה.
- כרוב – כרוב (לבן או אדום) יכול להישמר במקרר עד כשלושה שבועות לרוב. ניתן לעטוף אותו בנייר סופג ולשים בתוך שקית במקרר.
- ברוקולי – כדי להאריך את חיי המדף של הברוקולי אפשר לשים אותו בתוך שקית מאווררת על גבי החלק העליון שלו (פרחים). אפשר להשאיר אותו גם באריזה שבה הוא נקנה, ולחורר בה כמה חורים. יש לציין כי במקרר הביתי הוא נוטה להצהיב מהר, אך ב-0 מעלות צלזיוס הוא יכול להישמר רענן זמן רב יותר.
- קישוא – בקישוא רצוי להשתמש ביום שבו קניתם אותו או בהקדם האפשרי, משום שהוא לא נשמר טוב במקרר הביתי. זוקיני, לעומת זאת, יכול לשרוד יותר זמן במקרר אם שמים אותו בנייר מגבת בשקית לא אטומה. בכל מקרה, יש לקטום את הפרח הצהוב שמגיע בקצה (כמו למלפפון) משום שהוא נוטה לקלקל את הירק.
- פלפל – פלפלים בצבעים שונים יכולים להישמר טוב במקרר עד כשבועיים. אפשר לשים כמה פלפלים בתוך שקית מרופדת מבפנים בנייר מגבת, ולא לאטום אותה לחלוטין.
- תירס – אם קניתם תירס עטוף במגש ובניילון נצמד רצוי להשאיר אותו כך גם במקרר, וכן לא להסיר ממנו את העלים הירוקים. אם יש לכם תירס שהגיע ללא אריזה, אפשר לאחסן אותו בשקית.
- שומר – ירק השורש הזה יכול להישמר טוב מאוד בשקית במקרר או פשוט במגירת הירקות במקרר.
- בזיליקום – במקרר הביתי הבזיליקום לא ישרוד יותר מיומיים ובוודאי לא מחוצה לו. ולכן, אם רוצים לשמור על בזיליקום, ניתן לגזור מעט מקצות הגבעולים ולהניח אותו בצנצנת עם מים במקום מואר. את העלים ניתן לעטוף ולאטום בשקית, ובתוך כמה ימים יצמחו שורשים שישאירו אותו רענן וריחני.
- צנון – לפני האחסון יש לשטוף את הצנון (או הצנונית) מבוץ/חול וכן להסיר את העלים אם יש. לאחר מכן יבשו אותו היטב, והכניסו לשקית עם כמה חורים זעירים ואחסנו במקרר.
- קולורבי – קולורבי ניתן לאחסן בשקית מאווררת במקרר. אפשר גם לשטוף, לקלף ולחתוך ולשמור בקופסה במקרר.
אחסון פירות
- ענבים – מדובר בפרי שיכול לשרוד עד כשבועיים במקרר. אפשר להשאיר אותו באריזה המקורית שבה נקנה. רצוי לא לנתק את הענבים מהאשכול ולכן אפשר להיעזר במספריים כדי להימנע מקרעים.
- בננה – רצוי לא לשמור את הבננות במקרר משום שהן לא מגיבות טוב לקור. יש להניח אותן מחוץ למקרר, ואם אתם רוצים לזרז את ההבשלה שלהן ניתן לשים אותן בתוך שקית או ליד תפוחים. הבשילו יותר מדי? תוכלו לקלף ולהקפיא ולהכין קינוחים או עוגת בננות. אך אם אתם רוצים דווקא להאט את ההבשלה, אפשר להפריד בין הבננות ולעטוף את הקצה שלהן (זה שמתחבר לענף) בניילון נצמד.
- אבוקדו – אבוקדו לא מסתדר עם קור קיצוני ולכן כדאי להניח אותו מחוץ למקרר. אם פתחתם את האבוקדו ונשאר חצי, תוכלו לטפטף עליו מעט לימון ולעטוף – זה ימנע ממנו להשחיר וישמור עליו ירוק ורענן.
- מנגו – פרי טרופי מתוק שמעדיף להיות מחוץ למקרר. ניתן לקלף ולחתוך את המנגו לקוביות ולהקפיא לשימושים שונים.
- תות שדה – תות שדה, בדומה לדובדבנים, כדאי לאחסן בתוך סלסילה מאווררת או במסננת בתוך המקרר. אפשר גם לעטוף בנייר סופג כדי להאט את תהליך הריקבון. כמו כן, כדאי לא לאחסן את התותים בכלי עמוק, אלא כשהם מסודרים בערמות של שתי שכבות.
- לימון – אומנם הלימון יכול לשרוד כמה ימים בסלסילת הפירות שלכם, אבל כדי לשמור עליו למשך זמן ארוך יותר מומלץ לשים אותו במגירת הירקות במקרר.
- אשכולית, פומלה ופומלית – פירות הדר אלו רגישים לקור ולכן הם יישמרו מעולה מחוץ למקרר בטמפרטורת החדר.
- אבטיח – אפשר להשאיר אבטיח בשל בטמפרטורת החדר, אך לאחר שאתם חותכים אותו הקפידו לעטוף את החלק שנשאר ולהכניס למקרר, שם הוא יחזיק מעמד לעוד כמה ימים. לא מומלץ לחתוך את האבטיח לקוביות ולשים במקרר, אלא לעשות זאת לפני האכילה.
- מלון – שמירת המלון במקרר (הטמפרטורה האופטימלית היא 5 מעלות צלזיוס) יכולה לסייע לו לשרוד במשך כשבועיים לפחות. אפשר לשים אותו במקרר בשלמותו, או לחלופין לחצות אותו לשניים ולאחסן בקופסה אטומה. כדאי לחתוך אותו לקוביות לפני האכילה.
- תפוח – מדובר באחד הפירות העמידים ביותר. מחוץ למקרר בטמפרטורת החדר הוא יחזיק מעמד כשבוע, ובמקרר הוא יכול להאריך את חייו באופן משמעותי, ולהישאר טוב לאכילה במשך חודש ימים. יש לציין שכדאי להרחיק ממנו פירות אחרים, משום שהוא פולט גז אתילן שמזרז את ההבשלה של הפירות מסביבו.
- שזיף – עד שהוא מבשיל השזיף יכול לבלות מחוץ למקרר. לאחר שהוא מבשיל ומוכן לאכילה, יש להכניס אותו למקרר, שם הוא ישרוד עוד כמה ימים. אפשר להקפיא את השזיף למשך חודשים, ולהשתמש בו לשייקים או קינוחים.
- פירות יער – אם הצלחתם למצוא פירות יער בארצנו החמימה רצוי שתאחסנו אותם במקרר, שם הם יחזיקו מעמד כמה ימים בודדים. אם תרצו לשמר אותם יותר, אפשר להכניס להקפאה לאחר ששטפתם וייבשתם היטב.
- אגס – אם הפרי קשה ולא בשל כדאי להשאיר בטמפרטורת החדר עד שיבשיל ויתרכך. לאחר מכן, רצוי לאחסן במקרר כדי לעכב ריקבון. הוא יישמר בסביבה מקוררת טוב כארבעה-חמישה ימים.
- אננס – הפרי הטרופי המתוק הזה לא אוהב את המקרר במיוחד. ניתן להשאיר אותו מחוץ למקרר, שם הוא יחזיק כשלושה שבועות.
- אפרסק – בעונה החמה יש להשאיר את האפרסקים מחוץ למקרר עד שיתרככו ויבשילו. לאחר מכן, ניתן לאחסן עד כשבוע במקרר.
- דלעת – אם הדלעת שלמה ניתן לאחסן אותה בטמפרטורת החדר. לעומת זאת, אם חתכתם חלק מהדלעת או קניתם דלעת חתוכה, יש לעטוף את החלק החתוך בניילון נצמד ולהכניס לקירור.
- פסיפלורה – הפרי הטרופי הזה יכול להישמר נהדר במקרר, אפשר בשקית ניילון, במשך שבועות אחדים.
- קיווי – קיווי הוא אחד הפירות שלא מצטיינים בחיי מדף ארוכים. ולכן, רצוי לקנות קיווי לפני שרוצים להשתמש בו. עם זאת, ניתן לרכוש קיווי לא בשל ולהשאיר אותו כמה ימים בטמפרטורת החדר בסלסילה מאווררת, ולאחר מכן להכניס אותו למקרר.
10 טיפים כלליים לאחסון
אז אחרי שדיברנו על טיפול פרטני בפירות ובירקות הנפוצים והאהובים על רבים, כעת נציג עבורכם מספר טיפים כלליים לאחסון שיוכלו לעזור לכם לשמור על הפירות והירקות לזמן ארוך יותר:
1. בחירה נכונה – השלב הראשון שיעזור לכם ליהנות מפירות וירקות טובים לאורך זמן הוא בחירה נכונה במעמד הקנייה. שימו לב שאתם בוחרים פירות וירקות טריים ויפים, שאין עליהם פגמים, פצעים, ריקבון ונזקים שונים. יש אנשים המעדיפים לרכוש פירות וירקות לא בשלים כדי שיישמרו זמן ארוך יותר בביתם.
2. לא לשטוף אחרי הקנייה – ברוב הפירות והירקות רצוי להימנע משטיפה לאחר הקנייה ולפני האחסון, משום שהלחות והרטיבות יכולות לעודד התרבות בקטריות וכן גם ריקבון. חלק מהירקות ניתן לרחוץ לפני האחסון (כמו החסה), אך חשוב לעטוף אותם בנייר מגבת כדי לספוח את הרטיבות. אם כן, את רוב הפירות והירקות רצוי לשטוף בסמוך לאכילה או השימוש.
3. שמירת מרחק – יש פירות וירקות שמפרישים יותר אתילן (גז המשתחרר ומעודד ההבשלה) ולכן יש להרחיק מהם פירות וירקות אחרים, וזאת כדי לעקב את תהליך הריקבון שלהם. כך למשל פירות אגסים, אפרסקים, מלון ובננות וירקות כמו בצל ירוק ועגבניות, יכולים לפגוע בעיקר בתפוחי אדמה, פירות יער, ירקות עליים וכדומה. אם תרצו לצמצם ככל האפשר את הריקבון, תוכלו לרכוש את ביצת הפלא להארכת חיי ירקות ופירות שדואגת לספוח את גז האתילן ולשמור עליהם יפים וטריים.
4. טמפרטורות – כפי שכבר הראינו, יש פירות וירקות שלא מסתדרים עם קירור, ולכן יש להשאיר אותם בטמפרטורת החדר. עם זאת, יש לשים לב לטמפרטורות של המקרר ולוודא שהן מאוזנות. אם אתם רואים שירקות/פירות נוטים להתקלקל מהר ולקבל כוויות קור, סימן שהטמפרטורות נמוכות מדי.
5. לחתוך או לא? – באופן כללי, רצוי לאחסן את רוב הפירות והירקות בשלמותם. עם זאת, לעיתים ניתן לחתוך חלק מהם ולאחסן בקופסה אטומה. חשוב לדעת שבדרך זו הם עשויים לאבד מהסגולות הבריאותיות שלכם, כמו למשל ויטמינים, ולכן אם אתם לא חייבים, השאירו אותם שלמים.
6. לא למעוך – כשאתם מביאים את הירקות והפירות מהסופר, רצוי שתניחו אותם מעל כל שאר המצרכים, ובעיקר מעל אלה הכבדים יותר. כמו כן, גם באחסונם רצוי להימנע מלהפיל או לדחוס אותם (ובעיקר את הרכים והרגישים כמו תותים ואבוקדו) כדי שלא ייפגעו.
7. הסרת עלים מיותרים – בחלק מהירקות, כמו צנונית וגזר, יש להסיר לפני האחסון את העלים כדי להפחית את מידת הלחות שיכולה לעודד ריקבון. כמו כן, יש להסיר גם עלים שנראים פגועים או רקובים לפני האחסון, כמו בחסה או בכרוב.
8. לשמור על אוורור – באופן כללי, פירות וירקות בשלים הדורשים קירור יש לאחסן בשקיות לא אטומות. כלומר, שקיות שפתוחות קצת או שיש בהם חורי אוורור קטנטנים.
9. ניקיון – אחת לשבוע או שבועיים רצוי לנקות היטב את מגירת הירקות במקרר ולהניח בה מגבת, נייר סופג או בד. בכך, תשמרו על סביבה נקייה מבקטריות ולחות שיכולים לפגוע בירקות ובפירות.
10. אחסון מחוץ למקרר – ירקות ופירות שאתם מאחסנים מחוץ למקרר רצוי להניח במקום קריר ומוצל. יש להימנע מלשים אותם במקומות אטומים, כמו ארונות או קופסאות. הדרך האידיאלית לשמור עליהם היא אחסון בסלסילות מאווררות.
לסיכום
במאמר זה ריכזנו עבורכם טיפים ומידע שימושיים על אחסון מומלץ של כמה פירות וירקות שיסייע להארכת חיי המדף שלהם. אם אהבתם את המאמר, אנו מזמינים אתכם לקרוא מאמרים מקצועיים נוספים וכן מדריכי קנייה שיוכלו לעניין אתכם בעמוד הבלוג שלנו, ולהתרשם ממגוון המוצרים באתר שלנו, שיוכלו לסייע לכם בכל תחומי החיים. בהצלחה!
מאמר זה מספק מידע כללי. המידע והתכנים האחרים המסופקים במאמר זה, או בחומרים מקושרים כלשהם, אינם מיועדים ואין לפרשם כייעוץ רפואי, ואינם מהווים תחליף להתייעצות או טיפול רפואי מקצועי. אם יש לך או לאדם אחר חשש רפואי, עליך להתייעץ עם הרופא המטפל שלך או לפנות לטיפול רפואי מקצועי אחר. לעולם אל תתעלם מייעוץ רפואי מקצועי או עיכוב בחיפושו בגלל דבר שקראת במאמר זה או בחומרים מקושרים כלשהם. אם אתה חושב שיש לך מצב חירום רפואי, התקשר מיד לרופא או לשירותי החירום. הדעות וההשקפות המובעות במאמר ובאתר זה אינן קשורות לדעות של אף גורם אקדמי, בית חולים, פרקטיקה רפואית או מוסד אחר.