תזונה נכונה ומאוזנת במהלך ההנקה היא אבן היסוד לבריאות האם והתינוק. חלב אם הוא מזון אידיאלי לתינוקות, המספק את כלל המרכיבים התזונתיים שהם זקוקים להם בששת החודשים הראשונים לחייהם. הרכב חלב האם מושפע במידה רבה מהמזון שהאם צורכת, ולכן חשוב לשים לב לבחירת המזונות שאותן האם משלבת בתפריט שלה. במאמר זה נספר לכם על חשיבות התזונה בהנקה, ועל הדרך שבה מזון מגוון ומאוזן יבטיח העברה של מרכיבים חיוניים אל התינוק, ויסייע לצמיחה והתפתחות מיטבית של מערכות שונות בגופו.
תזונה בהנקה
תהליך הייצור של חלב האם דורש משאבי אנרגיה רבים מהגוף, לכן צורכי התזונה של האם גדלים באופן ניכר. נשים מניקות זקוקות בממוצע ל-400 עד 500 קלוריות נוספות מעבר לצריכה היומית הרגילה שלהן. חשוב לספק צורך זה באמצעות ארוחות בריאות ומזינות, ולא על ידי צריכת ממתקים ופחמימות פשוטות ועתירות קלוריות.
תחושות הרעב בהנקה ולאחריה
אצל נשים מניקות רבות חלה עלייה בתחושת הרעב. כדאי להיערך לכך מראש על ידי אכילת חטיפים בריאים וארוחות קלות יותר לעיתים תכופות יותר, במקום 3 ארוחות כבדות. שתיית מים מספקת גם היא קריטית – יש לשתות לפחות ליטר וחצי מים ביום.
השפעת התזונה על חלב האם
רכיבי התזונה שהאם צורכת משפיעים על הרכב חלב האם, הן מבחינת ריכוזים של חלבונים, שומנים ופחמימות והן מבחינת תכולת הוויטמינים והמינרלים בתזונה. לדוגמה, צריכה מספקת של חלבונים (בייחוד חלבונים מן החי) היא חיונית לייצור חלב עשיר בחלבונים שיספק את צורכי התינוק. כמו כן, אכילת מגוון רחב של ירקות ופירות בצבעים שונים תבטיח העברה של ויטמינים, מינרלים ונוגדני חמצון חשובים אל התינוק. מכאן אפשר להבין שתזונת האם חשובה בדיוק כמו שימוש בתנוחות ההנקה הנכונות להנקת התינוק בחלב אם בהצלחה.
ממה מורכב חלב אם?
חלב האם מורכב מתערובת מורכבת של חלבונים, שומנים, פחמימות, ויטמינים, מינרלים, אנזימי עיכול ונוגדנים. הינה פירוט של חלק מהרכיבים העיקריים:
- חלבונים – חלב אם מכיל שני סוגי חלבונים עיקריים: חלבון מי גבינה וקזאין. אלו מספקים חומצות אמינו לבניית רקמות בגוף התינוק ותומכים בצמיחה ובהתפתחות
- שומנים – חלב אם מכיל שומנים בריאים כמו אומגה 3 ו-6. שומנים אלו מספקים את מקור הקלוריות העיקרי של התינוק לצמיחה, וגם תומכים בהתפתחות המוח ומערכת העצבים
- לקטוז – זו הפחמימה והסוכר העיקריים הנמצאים בחלב. הם מספקים קלוריות לאנרגייה וגם תומכים בבריאות העיכול
- ויטמינים ומינרלים – בחלב אם יש ויטמינים A, D, E, K וויטמינים שונים מהקבוצה B. כמו כן יש בו מינרלים כמו סידן, ברזל, אבץ, סלניום ומגנזיום לבניית עצמות ושיניים חזקות
- אנזימי עיכול – אנזימים כמו ליפאז ואמילאז עוזרים לתינוק לעכל שומנים ופחמימות בחלב. הם מסייעים בספיגת המרכיבים התזונתיים
- נוגדנים – בחלב אם יש אימונוגלובולינים ונוגדנים הנלחמים ישירות בחיידקים, בנגיפים ובזיהומים כדי להגן על התינוק
ההרכב התזונתי משתנה בין החלב המוקדם הראשוני לעומת החלב הבוגר יותר, אבל כל הרכיבים בחלב אם תומכים בצמיחה בריאה של התינוק בחודשים הראשונים.
כיצד משפיעה התזונה על הרכב החלב?
אפשר לזהות השפעה של תזונת האם על הטעם של חלב האם. למשל, שתיית משקה אלכוהולי עלולה לתת לחלב טעם מריר, וצריכת מזונות בעלי טעמים ניכרים כגון שום או כוסברה יכולים להעביר טעמים אלו אל התינוק. תזונה מאוזנת מספקת לאם את כל החומרים שהגוף שלה צריך, והוא בתורו מעביר אותם דרך חלב האם לתינוק. חוסרים בגוף האם יתבטאו גם בחוסרים בחלב האם.
הנקה והשפעתה על התפתחות התינוק
הנקה מספקת לתינוק את התזונה האופטימלית ביותר לצמיחה מהירה והתפתחות בריאה בחודשי חייו הראשונים. חלב אם תומך בהבשלת מערכת העיכול של התינוק, ומסייע ביצירת מיקרוביום בריא ומגוון במעיים.
השפעת המאכלים על כאבי בטן אצל התינוק
הרכב חלב האם יכול להשפיע על תדירות כאבי הבטן אצל התינוק ועל חומרתם. מזונות שהאם צורכת עוברים לחלב ועלולים לגרום לתגובות של רגישות אצל חלק מהתינוקות. למשל, אכילת מזונות המכילים גזים כגון קטניות, כרוב, ברוקולי וכדומה עשויה להוביל לכאבי בטן, לנפיחות ולעצירות אצל התינוק בעקבות בליעת אוויר. חשיפה לחלבוני חלב פרה עלולה אף היא לגרום תגובה אצל חלק מהתינוקות. כמו כן קיימות עדויות מוגבלות לכך שצריכה מופרזת של קפאין על ידי האם עלולה אף היא לתרום לאי נוחות ולכאבי בטן אצל חלק מהתינוקות. עם זאת, אי אפשר לומר שדיאטה דלת גזים של האם היא יעילה בטיפול בבעיות אלו, ולכן פנייה לייעוץ רפואי ודיאטטי היא ההמלצה הטובה ביותר לטיפול במקרים כאלו.
צריכת מוצרים ותזונה נכונה להשפעת החלב על התינוק
הנקה מעניקה לתינוק הגנה פעילה מפני מחלות וזיהומים באמצעות נוגדנים ותאי דם לבנים המועברים בחלב. על כן, חשוב מאוד שהאם תצרוך מזונות מגוונים ובריאים כדי להעביר לתינוק את מלוא המרכיבים הדרושים לו. לשם כך אפשר להשתמש גם במשאבת חלב חשמלית או בשקיות חלב אם. מחקרים הראו קשר ישיר בין האיכות של תזונת האם לקצב צמיחת התינוק ומשקלו במהלך ההנקה.
מזונות שכדאי להימנע מהם בהנקה
על אף שמגוון רחב של מזונות וטעמים בתזונת האם בטוחים לצריכה בזמן הנקה, יש כמה מוצרים שמומלץ להימנע מהם ולא לצרוך כלל:
- אלכוהול – שתיית משקאות חריפים אינה מומלצת בהנקה בשל סכנה להשפעות התפתחותיות שליליות אצל התינוק בעקבות חשיפה לאלכוהול
- מוצרי טבק וסמים – חומרים אלו אינם מומלצים בהנקה בשל השפעות בריאותיות שליליות אפשריות על התינוק
מוצרי קפאין
קפה, תה שחור, משקאות אנרגיה ושוקולד מכילים קפאין, העובר לחלב האם ועלול לגרום לתינוק לעצבנות, לחוסר שקט ולהפרעות שינה. אין איסור על צריכת מוצרים אלו אך ההמלצה הרווחת היא להימנע מהם.
מוצרים עם עשבי תיבול
עשבי תיבול חריפים ולא חריפים כמו פלפלים, צ'ילי, קארי ותבלינים דומים עלולים לגרום לתגובות של כאבי בטן, נפיחות ועצירות אצל תינוקות רגישים. כמו כן, עשבי תיבול כמו מרווה, פטרוזיליה או נענע עלולים להפחית את ייצור החלב.
סיכום
הנקה היא תקופה קריטית להתפתחות התינוק, שבה הוא מקבל את כלל התזונה שלו מחלב אימו. לכן יש חשיבות עליונה לתזונה נכונה ומאוזנת של האם המניקה, הכוללת מזונות מכל קבוצות המזון באופן מגוון כדי להבטיח העברת מרכיבים חיוניים לגדילה והתפתחות תקינות של התינוק, תוך הימנעות ממוצרים שעלולים לגרום לו לתגובות שליליות. ייעוץ תזונתי מקצועי במידת הצורך יכול לסייע לאם להרכיב תפריט יומי מיטבי לתקופה זו.
מאמר זה מספק מידע כללי. המידע והתכנים האחרים המסופקים במאמר זה, או בחומרים מקושרים כלשהם, אינם מיועדים ואין לפרשם כייעוץ רפואי, ואינם מהווים תחליף להתייעצות או טיפול רפואי מקצועי. אם יש לך או לאדם אחר חשש רפואי, עליך להתייעץ עם הרופא המטפל שלך או לפנות לטיפול רפואי מקצועי אחר. לעולם אל תתעלם מייעוץ רפואי מקצועי או עיכוב בחיפושו בגלל דבר שקראת במאמר זה או בחומרים מקושרים כלשהם. אם אתה חושב שיש לך מצב חירום רפואי, התקשר מיד לרופא או לשירותי החירום. הדעות וההשקפות המובעות במאמר ובאתר זה אינן קשורות לדעות של אף גורם אקדמי, בית חולים, פרקטיקה רפואית או מוסד אחר.